Üniversitemiz Araştırma Görevlisi “5 Bacaklı Otonom Pentapot Mini Ekskavatör Robotu” Çalışması Yaptı

Üniversitemiz Araştırma Görevlisi “5 Bacaklı Otonom Pentapot Mini Ekskavatör Robotu” Çalışması Yaptı
26 Ağustos 2022
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Arş. Gör. Dr. Halit HÜLAKO, doktora tezi projesi kapsamında “5 Bacaklı Otonom Pentapot Mini Ekskavatör Robotu” çalışmasını yaptı
Üretilen robot hakkında bilgi veren Arş. Gör. Dr. Halit Hülako, “İnsanların mevcut taşıma sistemleri ile ulaşmakta zorluk çektiği alanlarda, afet bölgelerinde, aylar süren kanal kazılarında, fidan çukuru veya taşıma işlerinde bacaklı robot iş makinelerine ihtiyaç vardır. Fakat tam otonom, yarı otonom veya insan kontrolünde bile olsa henüz iş makinesi sınıfındaki bacaklı robotların bu tür alanlarda kullanılması için yeterli teknolojik gelişme tam sağlanamamıştır. Doktora çalışmasında belli bir konuya odaklanan Dr. Halit Hülako, robotun tam otonom bir yapı kazanabilmesi için çok disiplinli bir çalışma gerektiğini ve çok bacaklı robot iş makinelerinin kullanımının çok uzak olmadığını ifade etti.
 
Danışmanlığını Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Yakut’un yaptığı robotun teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Arş. Gör. Dr. Halit Hülako, “İmalatı yapılan pentapot robotun gövde yüksekliği 1.1 metreye, genişlik ve uzunluk 2.5 metreye ulaşabilmektedir. Toplam ağırlığı yaklaşık olarak 90 kg ve 50 kg ağırlığı güvenli bir şekilde taşıyabilmektedir. Yüksek torklu elektrikle sürülebilen motorlar sayesinde güneş enerjisi ile enerjinin sürekliliğini sağlayabilmektedir. Yavaş hareket etmesine karşın yeterli güç üretebilmekte ve mini iş makinelerine ait zorlu görevleri yerine getirebilecektir. Robotun üzerine yerleştirilecek farklı işlevlerdeki manipülator kol sayesinde çeşitli uygulamalar yapılabilecektir.” ifadelerini kullandı.
 
Haberle ilgili videoya ulaşmak için:
Haber Galeri