Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur’un Makalesi SCIENCE Dergisinde Yayımlandı

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur’un Makalesi SCIENCE Dergisinde Yayımlandı
24 Ocak 2024
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur'un yazarları arasında bulunduğu "Surface deformations of the 6 February 2023 earthquake sequence, eastern Türkiye" (Türkiye’nin doğu bölgesinde 6 şubat 2023’te gerçekleşen depremlerin yüzey deformasyonları) başlıklı makale, SCIENCE dergisinin 19 Ocak 2024 tarihli sayısında yayımlandı.

Makalede, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'nin doğusunda meydana gelen iki güçlü depremin incelendiği belirtiliyor. İlk depremin Narlı fayında gerçekleştiği ve ardından Doğu Anadolu Fay Zonu'na enerji transferi ile ikinci depremin meydana geldiği vurgulanıyor. Yazarlar, bu olayların büyük can ve ekonomik kayıplara neden olduğunu ifade ediyor.

 

Makale, Türkiye'deki depremlerin öngörülebilir doğa olayları olduğunu vurgulayarak, bilgi sağlamak amacıyla yapılan çalışmaların önemine dikkat çekiyor. Yazarlar, özellikle Doğu Anadolu Fayı'nın büyük bir depreme yol açma olasılığını vurguluyor ve bu konuda farkındalık yaratılması gerektiğini belirtiyor.

 

Yayımlanan makalede, Üniversitemizden Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur’un yanı sıra, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdin Bozkurt, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’ndan Walter D. Mooney ile Çin Yer Bilimleri Üniversitesi’nden Jiannan Meng, Timothy Kusky ve Lu Wang gibi önemli bilim insanları yer almaktadır.

 

Yazılan makalenin tamamına https://www.science.org/doi/10.1126/science.adj3770 bağlantısından erişebilirsiniz.

Haber Galeri