Üniversitemiz Öğretim Görevlisi Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivaline Katıldı

22 Ekim 2018
Üniversitemiz Öğr. Gör. Murat Adıyaman, Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivaline (Bursafotofest) “Yezidilerin Kırmızı Çarşamba” ritüelini konu alan fotoğraf sergisi ile yer aldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği iş birliğiyle 28 Eylül – 07 Ekim 2018 tarihleri arasında 8’incisi düzenlenen ve 12 ülkeden fotoğrafçının “Dünyadaki Ritüelleri” konu alan fotoğraf çalışmalarının yer aldığı uluslararası festival Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) gerçekleştirildi. Festivale Üniversitemiz Öğr. Gör. Murat Adıyaman’ın Yezidilerin “Kırmızı Çarşamba (Çarşema Sor)” isimli ritüellerini konu alan fotoğraf sergisi, Zeki Müren Sergi Salonunda sanatseverlerle buluştu.

Festivale Kırmızı Çarşamba (Çarşema Sor) isimli çalışması ile katılan Adıyaman, duygularını ve sergisini şu şekilde ifade etti: “Ortadoğu’nun dinî geleneklerinden biri olan Yezidiliğin (Kürtçe Ezidi) en dikkat çekici yönü her üç öğünde güneşe dönüp dua okumaktır. Yılbaşı ve yaratılış bayramı olarak kutlanan “Kırmızı Çarşamba” Rumi takvime göre Nisan’ın ilk Çarşambasına denk gelir. Bu ritüelde; yaratılışı sembolize etmek için yumurtalar kaynatılır ve farklı renklere boyanır. Gün doğumuyla kırmızı gelincik çiçekleri toprak veya hamur ile evlerin giriş kapısına yapıştırılır. Bazen hamura renkli yumurta kabukları da eklenir. Günahtan arındırdığına inanılan Enzel Köprüsü girişi öpüldükten sonra üzerinde 3 tur atılır ve Irak’ın Laleş Vadisi’nde Şeyh Adi'nin türbesi ziyaret edilir. Kutsal vadide yalın ayak dolaşılır. Ruhani lider Baba Şeyh'in elini öperek dua isteyen Yezidiler, bir yılı temsilen 365 mumun yakıldığı sahana geçerler. Erkekler beyit söylerken kadınlar zılgıt çeker. Dünyayı iyiliğin sarması temennisine dayanan ve sebatla kutlanan Kırmızı Çarşamba, İyilik ve kötülüğün savaştığı bir coğrafyada ilgi çekmeye devam ediyor. Ben de Yezidilerin kadim ritüelini fotoğraflarla aktarmaya çalıştım. BursaFotofestte Hakkari’yi ve Hakkâri Üniversitesi’ni temsil etmenin gururunu yaşadım. Festivalin düzenlenmesinde emek veren herkese teşekkür ediyorum.”