Üniversitemizde “Ürün Güvenliği ve Piyasa Gözetim Denetim” Semineri Yapıldı

24 Ekim 2018
Hakkâri Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından 22-26 Ekim Ürün Güvenliği Haftası kapsamında Üniversitemiz öğrencilerine yönelik “Ürün Güvenliği ve Piyasa Gözetim Denetim” bilgilendirme programı düzenledi.
Üniversitemiz Çölemerik Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleşen programa; Vali Yardımcısı Mustafa PALA, Genel Sekreterimiz Kerim AKAR, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü  Öğr. Gör. Murat KOCA, İş-Kur İl Müdürü Ahmet KIZILKAYA, Zarar Tespit Komisyonu Ensar DÜNDAN, HATSO Genel Sekreteri Fikret KESKİN, DAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hilal Turgay, KOSGEB Hakkari İl Temsilcisi Uzman SAADET ÖZBEK, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Bilgilendirme programı kapsamında konuşmalarını yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Öğr. Gör. Murat KOCA: “Üretilen ürünlerin temel gereklere uygun olup olmadığının denetlenmesi ve uygunsuzluğu belirlenenler için gerekli önlemlerin alınması, temel bir kamu hizmetidir. Üretim konusunda ne kadar istekli ve hassas isek vatandaşlarımızın tehlikeli ya da kalitesiz ürünler kullanmasını engellemekte de bir o kadar hassas davranmaktayız. Yaptığımız denetimlerle, asansörlerden, elektrik-elektroniğe, otomotivden basınçlı ekipmanlara, makinalardan gaz yakan cihazlara kadar birçok ürünün ilgili teknik düzenlemesine uygun olup olmadığını tespit ediyoruz. Böylelikle hem vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini temin ediyor hem de ürün piyasasının kalitesini koruyoruz. Türkiye genelinde 2018 yılında denetlenen 45 bin 102 üründen 33 bin 217’sinin teknik mevzuata uygun, yaklaşık yüzde 25’lik orana tekabül eden 12 bin ürünün ise teknik mevzuata uygun olmadığını tespit ettik. Aykırı ve uygunsuz çıkan ürünlere idari para cezası uyguladık. 178 ürün hakkında güvensizlik kararı vererek, bu ürünleri piyasadan topladık. En çok toplatılan ürünler; şarj cihazları, kablo, ani su ısıtıcı, saç kurutma makinası, elektrikli ocak gibi ürünler olmuştur. Vatandaşımızın sağlığıyla, güvenliğiyle ve cüzdanıyla oynayanları affetmedik. Etkin denetim mekanizması için kurulan “130 İhbar ve Şikayet" hattına çok önem verildiğimizi ve denetimde en önemli mekanizma olan ürün kullanıcılarının bu konuda hassas davranıp bu hattımız aracılığı ile bize mutlak süratle ulaşmalarını istiyoruz. Ayrıca Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren TÜBİTAK, KOSGEB, Kalkınma Ajanları, TSE gibi kuruluşlar ile Ülkemizin geleceği ile ilgi önemli atılımlar yapacak olan Bakanlığımız Siz değerli öğretim elemanı arkadaşlarımızın ve öğrencilerimizin sunacağı proje ve yenilikçi fikirlerini desteklemektedir” dedi.

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat KOCA, konuşmasının ardından başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ömer PAKİŞ’e ve teşriflerinden dolayı Vali Yardımcısı Mustafa PALA’ya, değerli kurum amirlerine, akademisyenlerimize ve öğrencilerimize teşekkürlerini sundu.