Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı Türkiye’nin 45. Milli Parkı Oldu

20 Ağustos 2021
Hakkari Valiliğinin desteğiyle “Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hakkari Şube Müdürlüğü ile Üniversitemiz Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyeleri tarafından Cilo ve Sat Dağlarının Milli Park yapılmasıyla ilgili yapılan projenin ardından 26 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete´ de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Hakkari Cilo Ve Sat Dağları Milli Park ilan edildi.
Hakkari Cilo Buzul Dağı ile Sat Buzul Dağı bölgeleri Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye’nin 45. Milli Parkı olurken çevresindeki doğal güzellikler ve biyolojik çeşitlilik kaynakları da koruma altına alındı.

Alanda, Türkiye’de ilk 10’a girecek 4-5 önemli yükseltinin yanı sıra endemik türlerin, çok sayıda şelale, göl, kilise, kaya resimleri, yayla vb. önemli doğal kaynakların olduğunu belirten Hakkari Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sait Taylan, doğal güzellikleri gelecek nesillere en iyi aktarmanın yolunun, bu güzelliklerin en doğal haliyle korunması olduğunu vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş Milli Park oluşum sürecinde Sayın Valimiz İdris Akbıyık ve Milli Parklar Şube Müdürümüz Necmettin Yılmaz koordinatörlüğündeki Milli Park Projesine üniversite olarak verilen desteğin nihayete ulaşmasının memnuniyet verici olduğunu, üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra kent yaşamına ve toplumsal kalkınmaya da temas etmesi ve katkı sunması gerektiğini vurgulayarak Cilo Buzul Dağı ile Sat Buzul Dağı bölgelerinin ülkemizde 45. Milli park olduğunu ve Hakkari ilindeki bu milli parkın özellikle kentin doğal kaynaklarının iyileştirilmesi, korunması, geliştirilmesi ve ekoturizm faaliyetleri açısından şehre önemli katkılar sunmasını temenni ettiğini belirtti.