Wikilala Veritabanı

Yayınlama Tarihi: 13 Ocak 2022 - 14.00
Wikilala Veritabanı 31 MART 2022'e kadar deneme erişimine açılmıştır.
 
Wikilala matbaanın icadından sonra basılmış Osmanlıca metinler (gazete, dergi, kitap ve belge) içerisinde "arama" yapılmasına olanak sağlayan bir dijital kütüphanedir. Meraklıların veya akademik çalışmalar yapan araştırmacıların halihazırda Osmanlıca metinlerde latin harfleriyle arama yapabilmelerine imkân tanıyan bir kütüphane bulunmamaktadır. Dijital baskı çağına gelinceye dek araştırmacılar Osmanlıca metinler içerisinde aradıklarını bulabilmek için sayfalarca konu başlığını taramak, hatta satır satır metin okumak zorundaydılar. Oysa Wikilala sayesinde tek bir tık ile aradıkları tüm başlık ve içeriklere saliseler içerisinde ulaşabilirler.
İçerik Hakkında
  • Gazeteler: 15 ulusal ve 74 yerel Osmanlıca gazetede toplamda 1 milyona yakın gazete sayfasında anahtar kelime yazarak arama yapabilirsiniz.
  • Dergiler: Edebiyattan ekonomiye, sosyolojiden teknolojiye onlarca kategoride 750 bine yakın dergi sayfasında arama yapın.
  • Kitaplar: Edebiyattan sanata, tarihten bilime 36 ayrı kategoride 500 bine yakın kitap sayfasında arama yapın.
  • Erişim ve Giriş Hakkında
    Wikilala’ya üniversite içerisinden erişim sağlamak için kurumunuzun internet ağı ile bağlantı sağlamanız gerekmektedir. Üniversite dışından erişim sağlamak için kurum e-posta adresi ile giriş yapabilirsiniz.
    Giriş için;
    1- Web sitesinin anasayfasında https://www.wikilala.com yer alan “kayıt ol” butonuna tıklayınız.
    2- İlgili boşlukları eksiksiz doldurunuz. (e-posta kısmına kurum mailinizi yazınız.)
    3- Kullanıcı sözleşmesini gözden geçiriniz.
    4- “Kayıt ol” butonuna tıklayıp giriş yapabilirsiniz. Keyifli araştırmalar dileriz.