Öğretim Üyemiz Doğa Dostu Jantlar Üretecek

Yayınlama Tarihi: 04 Ocak 2024 - 16.16
Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2024 - 16.16

Hakkari Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü öğretim üyesi ve ADÜ Teknokent çatısı altında yer alan CyberAlloys şirketinin kurucusu Dr. Emre Çinkılıç ve Türkiye’nin önde gelen jant üreticilerinden CMS, geri dönüştürülmüş ikincil alüminyum kaynaklarından jant üretimi için ortak çalışmalara başladı. Geleneksel olarak düşük seviyelerde safsızlık elementleri içeren birincil alüminyum alaşımları kullanılarak üretilen ve araç güvenliği için büyük önem taşıyan jantların, %95 oranında daha az enerji ile üretilebilen geri dönüştürülmüş ikincil alüminyum kaynaklarından imal edilmesi tüm otomotiv sektörünün gündeminde.

Otomotiv endüstrisine yıllardır yüksek kalitede ve farklı tasarımlara sahip jantlar üreten CMSalüminyum jant üretimini sürdürülebilir ve daha çevre dostu hale getirebilmek adına, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında hesaplamalı malzeme bilimi alanında uzmanlaşmış Dr. Öğr. Üyesi Emre Çinkılıç ile birlikte simülasyon ve deneysel çalışmalar gerçekleştirecek. Yürütülecek çalışmalar kapsamında ikincil kaynaklardan üretilen geri dönüşüm alüminyum alaşımlarının malzeme kompozisyonu-üretim süreci-malzeme özellikleri arasındaki ilişkinin bütünsel hesaplamalı malzeme mühendisliği (Integrated Computational Materials Engineering) yaklaşımları kullanılarak anlaşılması ve güvenlikten ödün verilmeden çevre dostu yeni nesil jantların üretilmesi hedeflenmekte.