Yayın İlkeleri

 

Hakkari Eğitim Fakültesi Dergisi (HEFDER), yılda 2 kez (Haziran, Aralık) yayınlanan ulusal hakemli bir dergidir ve aşağıda belirtilen ilkeler doğrultusunda yayın yapmaktadır:

1. Dergimiz, yayın politikası gereğince, eğitimin tüm alanlarıyla ilgili nicel ve nitel özgün araştırma makalelerine yer vermektedir.

2. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.

3. Dergiye gönderilen makalelerin başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere eş zamanlı olarak başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir. Hakkari Eğitim Fakültesi Dergisi (HEFDER), yayınlanmak üzere kabul edilen makalelerin tüm yayın haklarına sahiptir.

4. Dergiye gönderilecek makalelerin sadece hefder@hakkari.edu.tr mail adresie e-posta ile gönderilen makaleler kabul edilmektedir. Editörlere, Editör Yardımcılarına, Alan Editörlerine ya da Yayın Kurulu üyelerine gönderilen makaleler resmi başvuru olarak kabul edilmemektedir.

5. Yazar, yayımlanmak amacıyla dergiye gönderdiği makale ile birlikte intihal raporunu ve etik kurul izin belgesini birlikte gönderecektir. İntihal raporu ve etik kurul izin belgesi olmayan makaleler dikkate alınmayacaktır.

6. Dergiye gönderilen makaleler ilk olarak dergi editör yardımcısı tarafından şekil incelemesinden geçirilir. Dergi şablonuna uygun olarak hazırlanan makaleler daha sonra alan editörlerine gönderilir. Alan editörleri makaleleri alanın var olan bilgi birikimine katkısı yönünden inceler ve uygun görürlerse makaleyi hakemlere gönderirler. Ön inceleme aşamalarında aşağıdaki noktalar göz önünde bulundurulur:

a) Yayın etiğine uygunluğu

b) Dergi yayın ilkelerine uygunluğu

c) Çalışmanın konusunun bilimsel açıdan özgünlüğü ve güncelliği

d) Çalışma konusunun eğitime katkısı

e) Yazım kurallarına ve makale yazım şablonuna uygunluğu

7. Ön incelemeler sonucunda uygun olduğuna karar verilen çalışmalar bilimsel açıdan değerlendirilmesi için hakemlere gönderilir. Hakem raporlarına dayalı olarak makalelerin yayınlanıp yayınlanmayacağına editör ve yayın kurulunca karar verilir. Gerek duyulması durumunda çalışmalar, hakemlerden gelen eleştiri ve öneriler doğrultusunda, gözden geçirilmesi veya önerilen düzeltmelerin yapılması için yazarlara geri gönderilir.

8. Yazar(lar)la hakemler arasındaki iletişimi sadece editör/alan editörleri sağlar. Dergide makalelerin değerlendirilmesi sürecinde çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır.

9. Değerlendirme yapmayı kabul etmeyen ya da 30 gün içerisinde değerlendirme yapmayan hakem olması durumunda hakem değişikliği yapılır.

10. Yayına kabul edilen ve son biçimi verilen makaleler üzerinde yazar(lar) değişiklik yapamaz.

11. Yayınlanan makalenin içeriğinden (kaynakların ve alıntıların doğruluğundan, ileri sürülen görüşlerden ve telif hakkı olan çizelge, resim ve diğer görsellerden) yazar(lar) sorumludur.

12. Yayına kabul edilen makaleler için yazar(lar)a ve hakemlere ücret ödenmez. Dergi, yazarlardan da herhangi bir ücret talep etmez.

13. Açık erişim politikası gereğince, dergi sayıları ve makaleler derginin web sayfasında yer alır ve makalelerin tam metinlerine pdf dosyası olarak erişilebilir.