Hareketliliğe Katılacak Personelin Belirlenmesi

Personel hareketliliği faaliyetinde seçim süreci; ilan, başvuru alımı ve değerlendirmeden oluşan bir süreçtir.

 

1. İlan Süreci 
Yükseköğretim kurumlarının Erasmus+ yükseköğretim personel hareketliliği ilan, başvuru ve seçim işlemleri Erasmus Başvuru Portalı üzerinden yürütülür. Yükseköğretim kurumunun internet sayfası, çeşitli ilan panoları ve hedef kitlenin kurumsal e-posta adreslerine gönderilen e-postalar aracılığı ile ders verme/eğitim alma hareketliliği ve başvuru süreci hakkında bilgi verilerek ilana çıkılmış olur.

 

İlanın amacına ulaşabilmesi için internet sayfasında ve ilan panolarında en az 20 gün süre ile tutulur. 

 

İlanda asgari aşağıdaki bilgiler yer alır: 

 

  1. Yükseköğretim kurumunun ders verme/eğitim alma faaliyetleri için her bölümüne/birimine ayırdığı kontenjan sayıları, (işletmelerden ders vermek üzere personel davet edilmesi planlanıyorsa, bu faaliyet çeşidi için ayrılan kontenjan sayısı)
  2. Yükseköğretim kurumunun ders verme/eğitim alma faaliyetleri kapsamında sahip olduğu aktif anlaşmalar, anlaşmalara ait kontenjan sayıları ve her kontenjan için hangi bölümlerin/birimlerin başvuruda bulunabileceği bilgisi
  3. Anlaşma yapılmasına gerek olmayan personel eğitim alma faaliyeti için başvuru yöntemi hakkında bilgi
  4. Kimlerin başvuruda bulunabileceği bilgisi
  5. Faaliyetten faydalanabilmek için gerekli asgari şartlar
  6. Başvuru sırasında teslim edilmesi gereken belgeler
  7. Son başvuru tarihi ve yeri (personele başvuruda bulunması için en az 15 gün süre tanınır)
  8. Değerlendirme ölçütleri ve toplam içerisindeki payları
  9. Seçilen personele sağlanacak maddi destek hakkında bilgi
  10. Faaliyetten hibesiz olarak faydalanma imkânı hakkında bilgi
  11. İçerme desteği kapsamında ilave destek ve imkânlar hakkında bilgi

 

Başvuruda istenen belgelerin (yabancı dil belgesi gibi) geçerlilik süresi ile ilgili kısıt bulunması halinde, hangi yıla veya alındığı tarihten itibaren kaç yıla kadar eski tarihli belgenin kabul edileceği başvuru ilanında belirtilir. 
 

2. Başvuru Süreci 
Ders verme/eğitim alma hareketliliği kapsamında alınacak tüm başvurular yükseköğretim kurumu tarafından belirlenen bir son başvuru tarihine kadar alınır. Hibenin etkin kullanımı açısından Yükseköğretim Kurumu, aynı sözleşme dönemi için birden fazla ilana çıkabilir ve birden fazla başvuru tarihi belirleyebilir. Aynı anda ya da ardışık ilanlara çıkıp, bu ilanlar sonucunda oluşan ayrı ayrı asıl ve yedek aday listeleri arasından nihai bir liste oluşturulması yöntemine başvurulmaz. 

 

Tüm başvurular yükseköğretim kurumu tarafından kayıt altına alınır ve sözleşme süresi boyunca saklanır (arşiv ya da e-arşivde).  

 

3. Değerlendirme Süreci 
3.1. Asgari Şartlar 

Faaliyete katılacak personelin aşağıdaki asgari şartları sağlaması gerekmektedir: 

 

Personel hareketliliği gerçekleştirmek isteyen personelin Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda tam/yarı zamanlı olarak istihdam edilmiş ve o kurumda fiilen görev yapmakta olan personel olması gerekir.  

 

Yükseköğretim kurumunda istihdam edilmiş olan personel için kadro şartı aranmaz, yükseköğretim kurumu ile arasında iş akdi olan personel faaliyetlerden faydalanabilir. 

 

Kadrosu farklı bir kurumda olup da sözleşmeli olarak başka bir yükseköğretim kurumunda çalışmakta olan personel, hareketliğe, kadrosunun bulunduğu değil fiilen çalıştığı kurumda başvurur. Hizmet alımı yolu ile yükseköğretim kurumunda istihdam edilen personel ile yükseköğretim kurumu arasında sözleşme olmadığından, bu kişiler personel hareketliliğinden faydalanamaz. 
 

3.2. Değerlendirme Ölçütleri 
Yükseköğretim kurumu, hareketlilikten faydalanacak personelin seçiminin tarafsız bir şekilde yapılmasını, şeffaflık ve adaletin gözetilmesini sağlamakla ve gerektiğinde seçim sürecine ait her türlü belgeyi sunabilecek şekilde belgelendirme yapmakla yükümlüdür. Değerlendirme süreci adil, şeffaf, tarafsız ve tutarlı yürütülür. Belli bir kişi veya kategorideki personeli tamamen dışlayıcı veya sadece belli bir kişi veya kategorideki personelin seçilmesini sağlayacak ölçütler belirlenmez. Belirlenen hiçbir ölçütün pozitif veya negatif ağırlığı toplam puanın %20’sinden fazla olmaz.  

 

Değerlendirme ölçütleri olarak aşağıdaki öncelikler mutlaka dikkate alınır: 

 

  1. İlk kez katılım seçimde önceliklendirilir
  2. Yabancı dil seviyesi önceliklendirilir
  3. Eğitim Alma Faaliyetinde idari personel önceliklendirilir
  4. Eğitim Alma Faaliyetinde dijital becerilerin geliştirilmesine yönelik faaliyetler önceliklendirilir
  5. Engelli personel önceliklendirilir
  6. Gazi personel ile şehit ve gazi eş ve çocuğu personel önceliklendirilir
  7. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2021-2025 Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kapsamında Yapay Zeka ile ilgili faaliyetler önceliklendirilir
  8. Kendileri veya 1. Derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar önceliklendirilir
  9. Vatandaşı olunan ülkeye hareketliliklere düşük öncelik verilir

 

Yukarıda belirtilenlere ek olarak, yükseköğretim kurumu, kendi kurumsal ihtiyaç ve önceliklerine uygun başka ölçütler de kullanabilir.  

 

Önceliklendirme doğrudan hak kazanımı şeklinde değil değerlendirme esnasında artı puan olarak uygulanır.

 

Seçimler sırasında Personel hareketliliği kapsamında yukarıdaki ölçütlerin yanı sıra;

 

  1. Daha önce personel hareketliliğine dâhil olmayan bölüm ya da birimlere,
  2. Daha önce personel hareketliğinde yer almayan veya az sayıda yer alan ülke ve yükseköğretim kurumu ile hareketlilik faaliyeti gerçekleştirmeyi planlayan başvurulara, öncelik verilecek bir seçim usulü belirlenir.

 

4. Seçim Sonuçlarının İlanı 
Yükseköğretim kurumu seçim sonuçlarını şeffaflık ilkesine uygun olarak, değerlendirmeye tabi tutulan alanlardan alınan puanlar ile birlikte, asil ve varsa yedek listeler halinde ilan eder. Sonuç ilanı yapılırken seçimin hangi ölçütlere göre yapıldığı belirtilir. İlan listelerinin yayımlandığı linkler Merkezle imzalanan hibe sözleşmesinde belirtilen süre boyunca erişilebilir durumda tutulur. 

 

5. Seçim Sonuçlarına İtiraz 
Yükseköğretim kurumu, seçim sonuçlarına itirazı olan personelin itirazlarını bildirebilecekleri resmi bir süreç belirler ve ilan eder. Seçim ve yerleştirme süreci kurallara uygun, adil ve şeffaf yürütütlür.