Üniversitemizde Bilim Kafe Etkinliğinin İlki Düzenlendi

Üniversitemizde Bilim Kafe Etkinliğinin İlki Düzenlendi
27 Haziran 2025
Yükseköğretim Kurulu tarafından Bilim İletişimi Ofisleri koordinasyonunda, bilginin toplumla buluşturulması amacıyla 27-28 Haziran 2025 tarihlerinde Türkiye genelinde 81 ilde ve 150’yi aşkın üniversitede eş zamanlı olarak düzenlenen Bilim Kafe etkinliği, üniversitemiz tarafından da başarıyla hayata geçirildi.

Etkinlik kapsamında, Üniversitemiz Bilim İletişimi Koordinatörlüğü tarafından “Minik Canlılar, Büyük Etkiler: Araknidlerin Zehir Mekanizmaları ve Biyoçeşitlilikteki Rolü” başlıklı söyleşi düzenlendi.

 

Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Kent Arşiv ve Etnografya Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ile vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdi.

 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Bilim İletişimi Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hazal Yüksekkaya, Yükseköğretim Kurulu koordinasyonunda 27-28 Haziran tarihlerinde 150’ye yakın üniversitede ve üniversitemizde eş zamanlı olarak Bilim Kafe etkinliklerinin düzenlendiğini ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Yüksekkaya ayrıca, Üniversitemiz Bilim İletişimi Ofisi ile Bilim Kafe etkinlikleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

 

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Erdek, etkinlik kapsamında gerçekleştirdiği sunumda araknidler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Sunumunda, “Araknidler; örümcekler, böğüler ve akrepler gibi farklı on takımı içeren geniş bir canlı grubudur. Dünya genelinde çok sayıda türle temsil edilen bu grubun pek çoğu zehirlidir". Zehirli türlerin halk sağlığı açısından taşıdığı öneme dikkat çekerken, bu türlerden korunma ve kontrol yöntemlerine de değindi.

 

Doç. Dr. Erdek, ayrıca Hakkâri ilinin biyolojik çeşitlilik açısından sahip olduğu öneme vurgu yaparak şunları söyledi: “Hakkâri, bulunduğu biyocoğrafik konum itibarıyla İran-Turan ve Saharo-Arabian elementlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu özellik, bölgenin tür çeşitliliğini önemli ölçüde artırmaktadır". Sunumda, ayrıca Hakkâri’nin tür zenginliği, bölgede yayılış gösteren türlerin zehir düzeyleri, tarımsal ekosistemlerdeki rolleri ve insan sağlığı açısından taşıdıkları öneme ilişkin detaylı bilgiler sundu.”

 

Etkinliğin sonunda düzenlenen soru-cevap bölümünde, katılımcılar merak ettikleri konularla ilgili sorular yönelterek bilimsel bilgiye doğrudan ulaşma fırsatı buldu.

 

Program, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haber Galeri